Informatie voor ouders, verzorgers en leiding

De hikes bouwen op in leeftijd en benodigde ervaring voor een hike. Deze opbouw gaat, niet geheel logisch, van A-, X-, B-, C- naar de DE-hike. Hieronder wordt kort omschreven welke opbouw in ervaring en uitdaging er is.  

Bij alle hikes wordt een route gelopen waarbij er onderweg posten zijn waar opdrachten worden gedaan. Dat kunnen thema opdrachten zijn, maar het kunnen ook trappersbanen zijn.  

Kennismaken met hiken bij de A-hike 
Qua ervaring starten we met de A-hike (10 t/m 12 jaar), waar geen ervaring voor nodig is. De deelnemers slapen binnen in een kampeerboerderij en zij lopen op zaterdag en zondag een korte route in de omgeving van de kampeerboerderij. Plezier en het leren van de basis technieken staan hier centraal. 

Bij de X-hike een mooie tocht over drie dagen 
Vanaf de X-hike (11 t/m 13 jaar) slapen de deelnemers in een eigen tent, maar bij de X-hike wordt deze tent nog niet door de deelnemers meegenomen. Dat gebeurt door de organisatie. Bij de X-hike wordt gelopen op de vrijdag, zaterdag en zondag, maar wordt alleen een dagrugzak gedragen. Met drie dagen lopen al een flinke uitdaging. 

De B-hike is voor bikkels met een volwaardige rugzak 
Bij de B-hike (12 t/m 14 jaar) wordt voor het eerst gelopen met een volwaardige rugzak en wordt alles wat nodig is door de deelnemers gedragen. Het lopen met je eigen rugzak is een hele ervaring maar soms ook zwaar. Daarom lopen de deelnemers op zaterdag en zondag. Op vrijdagavond is er een spel en de hike begint dan op zaterdag. 

Een hike vraagt soms ook een investering in (dure) lichte spullen. Om die verplichting voor het Poolkamp te verlichten hanteren we een maximum gewicht van 10 kg voor een rugzak bij de B-hike. Als de tas zwaarder is dan 10 kg zullen we bij aanvang van de hike niet essentiële spullen uit de tas halen. Extra gewicht van essentiele spullen zoals bijvoorbeeld een tent worden dan per auto naar het kampeerterrein brengen. 

Een gevarieerde en volwaardige C-hike 
De C-hike (13 t/m 15 jaar) is de eerste volwaardige hike waar de deelnemers drie dagen lopen met een volwaardige rugzak. Deelnemers van de C-hike hebben ervaring met een hike lopen, bijvoorbeeld door een eerder Poolkamp, NHW of een hike op NPK of bij de eigen scouting vereniging.  

De meeste uitdagende hike voor groepen tot zes scouts, de DE-hike 
Ten slotte hebben we de DE-hike (15 t/m 18 jaar) als meest uitdagende hike. Een volwaardige hike welke met twee tot en met zes scouts gedaan kan worden. Je loopt drie dagen en je komt langs uitdagende posten.  

Alle hikes hebben hikeleiding, subkampleiding en posthouders die helpen 
Iedereen heeft binnen het Poolkamp eigen verantwoordelijkheden. De hikeleiding zorgt voor de algehele organisatie van de hike en houdt een oogje in het zeil als de scouts onderweg zijn. Zij staan in contact met de subkampleiding en posthouders en houden in de gaten of alle scouts nog op de goede weg zitten.  

De posthouders verzorgen de posten voor de scouts en helpen deelnemers waar nodig. Ten slotte hebben we de subkampleiding. Zij verzorgen een goed kampterrein voor de deelnemers. Bijvoorbeeld een warme tent, ontbijt en lunch. Daarnaast helpen zij de deelnemers, waar nodig, bijvoorbeeld ook met de tent, de rugzak of de route. 

Leeftijden voor de hikes 
Niet iedereen heeft, op dezelfde leeftijd, dezelfde ervaring. Daarom hebben we voor de meeste leeftijden minimaal 2 hikes waar een scout uit kan kiezen. Mocht dat niet matchen, dan is het altijd mogelijk om met de hikeleiding te overleggen of er een uitzondering mogelijk is. 

Mochten er naar aanleiding van deze informatie nog vragen zijn, dan kan via contact een vraag gesteld worden.